ÇÖPLEME

 In Çiçekler



Çöpleme yani bitkilerin dünyasındaki adıyla “helleborus” ile Şubat 2013’te sevgili Işık Güner’in verdiği bitki ressamlığı kursunda tanışmıştım. Kurs arkadaşlarımdan Bahar Bilgen sergi için beyaz çöplemeyi seçmişti. Uzaktan diğer çiçekler kadar albenisi olmayan ancak yakından bakınca güzelliği anlaşılan çok zarif bir çiçekti.


Anavatanı Avrupa ve Asya olan çöplemeyi, kış aylarında ülkemizin çeşitli yörelerindeki ormanlarda görebilirsiniz. Buradaki fotoğrafların bazılarını, bitki ressamlığı kursunu aldığım Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde çekmiştim. Binlerce bitki türünün olduğu Ataşehir’deki bu bahçeyi görmediyseniz büyük kayıp; mutlaka gidin.

Çöpleme bir kış çiçeği ve soğuğu seviyor. Beyaz, yeşil, yeşilimsi beyaz, yeşilimsi sarı, sarı, pembe, bordo renkleri var. Ormanlarda yetişse de hibridleştirilmiş birçok türü mevcut ve dünyanın farklı yerlerinde bahçecilik, kesme çiçekçilik için yetiştiriliyor.

Çöpleme eski Yunancada “zararlı yiyecek” anlamına geliyormuş. Hatta tarihte Büyük İskender’in zehirlendiği çiçek olarak da biliniyor. Doğada hayvanlar yemiyor ancak evcil hayvan sahibi olanlar dikkatli olsun, eğer yemeye kalkarlarsa çok tehlikeli. Zehirli bir bitki olmasına karşın, bazı hastalıkların tedavisi için de kullanılıyor.

Kış gelinlerine bir tavsiye vereyim. Kesme çiçekçilik için yetiştirilen çöpleme, katmerli ve dayanıklı oluyor. Gelin buketlerine erengül ile birlikte çok yakışıyor.

Buradaki fotoğraflarda farklı zamanlarda çöpleme ile yaptığım aranjmanlar var. Çöplemenin yeşilimsi beyaz rengine, leylak ve sümbülün çok yakıştığını düşündüğüm için birlikte kullanmayı seviyorum. Vazoda kullananlara tavsiyem ise ömrünü uzatmak için akşamları oda sıcaklığında bırakmayın, buzdolabına koyun.

Çöplemeyi, sessiz sakin duran ve tanıdıkça büyüsüne kapıldığınız insanlara benzetirim. Her geçen gün içindeki cevheri keşfedeceğimiz kadar derin ve güzel ruhlu insanların hep yaşamımızın parçası olması dileğiyle…

Recent Posts