TEKNİK TEKSTİLLER
Hepimiz giyiniyoruz, birçok farklı kumaştan kıyafet kullanıyoruz. Ama gerek kumaşlara gerekse sağlığa etkisine dair az şey biliniyor. Birçok yanlış bilginin genel kabulmüş gibi kullanıldığına şahit oluyorum; birebir denk geldiğimde bir tekstil mühendisi olarak bilgim dahilinde ise düzeltiyorum.
Öncelikle tekstiller 3 ana gruba ayrılıyor: Geleneksel tekstiller, teknik tekstiller ve akıllı tekstiller. Geleneksel tekstiller günlük hayatımızda örtünme ve estetik amaçlı kullandığımız giysiler ve ev tekstilleri. Fotoğrafta gördüğünüz bere ve kazak ya da evdeki halılar, perdeler vs. geleneksel tekstil örnekleri. Genelde dokuma ve örme kumaşlardan üretiliyorlar. Benim berem ve kazağım yün/akrilik karışımı örme kumaşlardan; fotoğrafta görünmeyen denim pantolonum ise pamuklu dokuma kumaştan.
Teknik tekstiller ise estetik veya dekoratif özelliklerinden çok teknik ve performans özellikleri için üretilen tekstil malzemeleri. “Teknik” özellikler ya “teknik” özellikte hammaddeler ya da son ürüne uygulanan ve bizim tekstilde “terbiye” veya “bitim” dediğimiz işlemler uygulanarak elde ediliyor. Mesela fotoğrafta üzerimdeki mont teknik tekstil örneği ve 3 katmandan oluşuyor. Dış katman, üzeri su geçirmez film ile kaplı dokuma kumaş. Yine dokuma olan iç katmanla dış katman arasında ise kaz tüyüne alternatif içi boşluklu özel sentetik liflerden üretilen bir elyaf katmanı var. Bu katman da monta yüksek ısı yalıtkanlığı ve hafiflik kazandırıyor. Fotoğrafın çekildiği gün, yağışlı ve soğuk bir gündü ve birçok toplu taşıma aracını kullanmam ve uzun mesafe yürümem gerekiyordu. Yani doğru bir mont seçmişim.
Akıllı tekstiller ise içinde bulunulan koşulları algılayıp bu koşullara göre tepki verebilen giysiler. Bu konuda da blogdaki “AKILLI TEKSTİLLER” adı altındaki yazıdan bilgi edinebilirsiniz.